El baix preu que les empreses lleteres paguen als ramaders per litre de llet ha portat a aquests a crear en els darrers anys formatgeries artesanes. Això els permet obtenir un preu molt més alt per cada litre de llet. Des de l’Associació de Criadors Ramaders de Formatges Artesans (ACREFA) calculen que en els darrers quatre anys s’han creat 25 noves formatgeries. El seu gerent, Oriol Urgell, preveu que si el preu que perceben els ramaders no augmenta, s’optarà per fer passos com aquest, per tal de ‘revaloritzar’ el producte. Un exemple és el de Lluís Mauri, un ramader de Tona (Osona) que fa dos anys va obrir una formatgeria, per tal de donar sortida a tota la seva producció de llet de cabra.
Augmentar el valor de la llet
A Mas Garet, a la localitat osonenca de Tona, Lluís Mauri extreu cada dia llet de les seves cabres. Des de fa una dècada té cabres de raça murciano-granadina a la seva explotació ramadera. Fa dos anys que en Lluís, junt amb l’Isidre Mas van decidir posar en funcionament la seva formatgeria, que funciona amb la llet que s’extreu de l’explotació. Mauri assegura que si la situació actual es manté molts ramaders acabaran apostant per opcions com la transformació de la llet en formatge: ‘Arriba un moment en què si no pots cobrir els costos de producció, t’has d’acabar espavilant’ assegura. Tot i que el projecte de Mas Garet encara està en fase de consolidació, els seus promotors estan contents del resultat. Els dos ramaders tenen garanties que en el seu producte ells ‘controlen la qualitat’. El preu final del producte és més car que alguns formatges industrials. Per Mauri actualment comença a haver-hi consumidors que valoren aspectes ‘molt més enllà del preu’. Tot i arrencar en període de crisi, els dos ramaders estan contents i creuen que Mas Garet té futur.
Publicat per: www.directe.cat